שחרור לשון קשורה בתינוקות עם בעיות הנקה
לרובנו יש תמונה מנטלית כששומעים תיאור של אדם עם לשון קשורה. הם נאבקים לדבר בציבור, מגמגמים בעצבנות, ומוצאים אותם בהפסד מילים. אבל במציאות, לשון קשורה הינה תופעה רפואית שמשפיעה על אנשים רבים, עם משמעויות מיוחדות לתינוק היונק. ידוע גם בשם- ankyloglossia, לשון קשורה מוגדרת כך כשה-frenulums— הפרנולום, רצועות הרקמה שמחברות את החלק התחתון של הלשון לריצפת הפה—קצרות ומתוחות מידי. תופעה זו גורמת להגבלה בטווח התנועה של קצה הלשון.
בעיות הנקה וכאבי הנקה בעקבות לשון קשורה
כארבעה מתוך כל 1000 תינוקות שנולדו הינם מושפעים ב-ankyloglossia או לשון קשורה. מקור התופעה בדרך כלל קונגניטלי (נוכח בלידה), או תורשתי, עם לפחות יותר מבן משפחה אחד עם אותו מצב. בין 0.2 ו-2 אחוז של תינוקות נולדים עם פרנולום מתוחים מדי.
ברוב המקרים, ה-פרנולום משתחרר מעצמו במשך השנה הראשונה, ואינו יוצר בעיות באכילה או בהתפתחות בדיבור. אולם, דבר זה תלוי ברמת הקשר עצמו: אם נקודות ההתחברות נמצאים בקצה של הלשון וברכס העליון של החניכיים התחתונות, זה עלול להשפיע הרבה יותר בהאכלה ודיבור (לעומת frenulum שמחובר אחורה יותר).
תופעה כזו אצל תינוק משפיעה מיידית על היכולת של התינוק לינוק ביעילות. כדי לשאוב חלב מהשד, התינוק צריך להזיז את לשונו קדימה, ולהחזיק את הפטמה ועטרה, למשוך אותה אחורה וללחוץ את הריקמה נגד גג הפה שלו. זה מאפשר לחלב להיכנס לפה התינוק. אם ה- פרנולום של התינוק קצר מידי, כך שהלשון שלו אינו יכול להיארך מעבר לחניכיים התחתונות, הוא עלול לדחוס את רקמת השד בין החניכיים במהלך ההנקה, דבר שיכול לגרום נזק חמור לפטמות. אימהות מיניקות יכולות לחוות טראומת פטמה, צינוריות סתומות, או דלקת שדיים. אם לאמא יש פטמות קטנות או בינוניות, יכול להיות שהתינוק יצליח להוציא חלב, אפילו שיש לו לשון קשורה. אך אם הפטמות גדולות או שטוחות, אפילו תופעה קטנה של קשר עלולה לגרום בעיות לתינוק היונק.
ד"ר ארי גרינספן רופא השיניים בירושלים טיפל בתופעה זו פעמים רבות במהלך שנות נסיונו, והרבה מיועצות ההנקה מסביב לירושלים שולחית תינוקות אליו ויכול להרגיע אמהות חרדות שהמצב די ניתן לתיקון, עם שימוש בפרוצדורה פשוטה הנקראת "frenectomy" פרנקטומי ,שמסוגלת לתקן את הבעיה במהירות.
תהליך הפרנקטומי
בתהליך יחסית ללא כאב, שנערך במרפאת שיניים שלו בירושלים, ד"ר גרינספן פשוט גוזם את ה- פרנולום כדי לשחרר אותו ולהרשות לו טווח תנועה מלא וכדי שהלשון תשתחרר. זה לוקח פחות משנייה, ומכיוון שכמעט ואין דם ב-פרנולום, בדרך כלל יורד רק טיפה אחת או שתיים של דם. מניחים את התינוק מיידית על השד אחרי הפרוצדורה, והדימום מפסיק כמעט מייד. הרדמה ותפרים הם לא חובה. אנחנו מוצאים שהרבה פעמים כדאי באותו פגישה לגזום ה-פרנולום העליון שמחבר השפה העליונה לחניכיים.
ככל שמכירים בבעיה בהקדם של לשון קשורה, ומטפלים בה כפי שהוסבר לעיל, כך יקח פחות זמן עד שהתינוק יונק ביעילות ובנוחות אחרי הפרוצדורה. אם לא מזהים בקשר ולא גוזמים את ה- frenulum פרנולום עד שהתינוק בן כמה שבועות או חודשים, יכול להיות שיקח יותר זמן ללמוד כיצד לינוק נכון.
אם יש לכם כל שאלה לגבי התינוק שלכם ואם הוא סובל ממצב כזה, בבקשה תתקשרו למרפאת השיניים של ד"ר גרינספן ב-02-679-8040, וסדרו כך שהוא יוכל לבדוק את מצב תינוקכם. זה יקל על חוסר-הנוחות של התינוק שלכם, וגם יפחית את החרדה שלכם.